Google SEO kriterleri neler? (1 Milyon Google arama analizi ile)
Google sıralamalarında üstlerde yer almak istiyorsanız öncelikli olarak yapmanız gerekenler Google SEO kriterleri neler rehberi ile sizlerle.
Web site sahiplerinin aramalarda ön plana çıkmak adına en çok dikkat ettiği kısım Google SEO kriterleri. Peki, bu konuda neler önemli? Google hangi siteleri seviyor ve arama sonuçlarında ödüllendiriyor? Konuyla ilgili dev bir araştırmayı sizler için derleyerek SEO konusunda başucu bir içeriğe sahip olmanızı istedim. İşte Backlinko tarafından yapılan araştırmaya göre 1 milyon Google arama sonucu ile Google SEO kriterleri.
Özetle Google SEO kriterleri neler?
Yapılan araştırma dahilinde öne çıkan sonuçlar şöyle;
Özetle Google SEO kriterleri
- Geri bağlantılar
Geri bağlantılar çok önemli bir Google sıralama faktörü olmaya devam ediyor. Sıralamayla ilişkilendirilen bir sayfaya bağlantı veren etki alanlarının sayısını diğer tüm faktörlerden çok daha fazla.
- Domain otoritesi
Sitenin genel domain otoritesi (Ahrefs Domain Rating tarafından ölçüldüğü gibi) daha yüksek sıralamalarla güçlü bir şekilde ilişkili.
- Kapsamlı, konuyla alakalı içerik
Google’ın son güncellemeleri ile birlikte daha fazla öne çıkan kapsamlı konuyla alakalı içerik, artık Google için çok daha önemli durumda.
- Uzun içerik
SEMRush’tan alınan SERP verileri dahilinde daha uzun içeriğin Google’ın arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alma eğiliminde olduğu net olarak görüldü. Google ilk sayfasında yer alan içerikler ortalama 1.890 kelime içeriyor.
- HTTPS etkisi
HTTPS, Google sıralamasında ilk sayfa ile oldukça güçlü bir korelasyona sahip durumda ve Google HTTPS’yi sıralama sinyali olarak görerek daha çok seviyor.
- Schema
Schema kullanımı önemli olmasına karşın veriler, Schema işaretlemesinin kullanımının daha yüksek derecelere sağlamadığını gösteriyor.
- Görsel
En az bir resme sahip olan içerik, hiçbir resme sahip olmayan içerikten önemli ölçüde daha iyi performans gösteriyor.
- Başlık ve anahtar kelime ilişkisi
Başlık ve anahtar kelime ilişkisinin sıralama üzerindeki etkisi oldukça az.
- Site hızı
Site hızı Google için çok önemli. Alexa verilerine göre, hızlı yüklenen sitelerdeki sayfalar, yavaş yüklenen sitelerdeki sayfalardan önemli ölçüde daha yüksek sırada yer alıyor.
- Hemen çıkma oranı
SimilarWeb’den gelen verilere göre düşük hemen çıkma oranı, daha yüksek orana sahip sitelere göre Google sıralamasında oldukça avantajlı.
#1 Google SEO Kriterleri – Backlink ve Google sıralaması ilişkisi
Backlink alınan alan adlarının sayısı sıralamalar üzerinde çok güçlü bir etkiye sahip. Aynı siteden 10 backlink almak yerine 10 farklı siteden 10 bağlantı almak çok daha iyi. Aşağıdaki görselde de göreceğiniz gibi toplam backlink sayısı düştükçe, sıralamadaki pozisyon da düşüş gösteriyor ve site arka sayfalarda yer almaya başlıyor. Bu nedenle otoriter sitelerde sitenizin geçmesi, link alması sitenizin yükselmesindeki en etkili faktörlerden birisi.

#2 Google SEO Kriterleri – Otoriter sitelerdeki linkler ve Google sıralaması ilişkisi
Bir web sitesi için bağlantı veren sitelerin domain otoritesi (Ahrefs Domain Rating kullanılarak ölçülen) Google sıralamasına güçlü bir şekilde etki yapıyor. Başka bir deyişle, sayfanıza linkleme yapan web siteleri, ne kadar güçlüyse sitenize de o derece etki yapıyor. Bu nedenle sitenize olan bağlantı sayısının arttırılması, sitenizdeki diğer sayfaların sıralamasını da iyileştirir.
#3 Google SEO Kriterleri – İçerik ve Google sıralaması ilişkisi
SEO’nun ilk günlerinde, Google sayfada görünen anahtar kelimelere bakarak bir sayfanın konusunu belirliyordu. Anahtar kelime x sayfasında kaç kez göründüyse Google, sayfanın o anahtar kelimede sayfanın ne derece ilgili olduğunu belirleyerek derece veriyordu. Bugün ise Hummingbird algoritması sayesinde, Google her sayfanın konusunu anlıyor. Üstelik arama sonuçlarında geliştirdiği teknoloji ile birlikte “Geleceğe Geri Dönüş’ün yönetmeni kim?” diyerek aradığınızda Google, “Geleceğe Dönüşün Yönetmeni” anahtar kelimesini içeren sayfaları aramaz.

Bunun yerine, sorunun anlamını anlar ve bir cevap sunar:

Örneklerle içerik ve Google sıralaması ilişkisi
Tahmin edebileceğiniz gibi içeriğimizi SEO için nasıl optimize ettiğimizin önemli bir etkisi var. Teoride, Google derinlemesine tek bir konuyu kapsayan içeriği tercih ediyor. Bu konuda yapılan araştırmada ise kapsamlı içeriğin sığ içerikten önemli ölçüde daha iyi performans gösterdiği net olarak görüldü. Peki, Google’ın kapsamlı olarak işaretleyeceği içerik nasıl yazılır?
Bunu bulmak için iki örneğe bakalım. İlk olarak, Daily Press’te Busch Gardens eğlence kartı hakkında bir yazı var. Bu sayfa, ilk sayfa sıralaması için etkili olan kriterlerin çoğuna sahiptir. Örneğin, sayfa başlık etiketinde ve H1 etiketinde anahtar kelimeyi kullanıyor. Ayrıca, etki alanı (Dailypress.com) çok yetkili bir domain. Bununla birlikte, bu sayfa “Busch Gardens eğlence kartı” anahtar kelimesi için yalnızca 10. sıradadır.

Bu düşük sıralama kısmen, sayfadaki içeriğin çok düşük bir otorite puanına sahip olmasından kaynaklanmaktadır. İkinci örnekte ise sos yapmakla ilgili bir sayfamız var.

Bu sayfa sosuyla ilgili zengin bilgiler sunar. Bu içerik, Endonezya’daki satay sosunun tarihini, sosun nasıl kullanıldığını, tarifini ve hatta beslenme ile ilgili gerçekleri içerir. Bu sayfa, sayfanın hiçbir yerinde “Endonezya Satay Sosu” terimini kullanmasa da, o anahtar kelimenin ilk sayfasında yer alıyor:

Bu sıralamanın asıl açıklaması ise “Endonezya Satay Sosu” konusunda sayfanın tüm detayları vermesidir.
Sonuç: kapsamlı bir içerik yazmak Google’da daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olabilir.
#4 Google SEO Kriterleri – İçerikteki kelime sayısı ve Google sıralaması ilişkisi
Uzun içerikler, kısa 200 kelimelik blog yayınlarından daha iyi performans gösteriyor mu? Bu konuda yapılan araştırmalar, daha uzun içeriğe sahip sayfaların kısa içeriklere göre daha iyi sıralandığını gösterdi.

Aslında, Google ilk sayfa sonuçlarındaki ortalama kelime sayısı 1.890 kelimedir. Bu korelasyon, daha uzun içeriğin çok daha fazla sosyal paylaşım oluşturması nedeniyle de olabilir. Veya daha uzun makaleler için Google’da doğal bir tercih olabilir. Bu konuda Google açısından durumun tam olarak nedenini bilemiyoruz. Öyle ki konuyla ilgili diğer bir teori, Google’ın içeriğinizin konusunu daha iyi anlamasını sağlayan uzun içeriğe sahip olmanın, sayfanızın alaka düzeyini arttırması.
Sonuç: Uzun içerikler, Google’ın arama sonuçlarında kısa içeriklere göre daha üst sıralarda yer almaktadır.
#5 Google SEO Kriterleri – HTTPS ve Google sıralaması ilişkisi
Geçen yıl Google, web yöneticilerini sitelerini HTTPS ile güvenli hale getirmek için değiştirmeye davet ederek bu konuda bir sinyal de verdi. Süper güçlü bir etkisi olmasa da, HTTPS’nin Google’ın ilk sayfasındaki daha yüksek sıralamalarla ilişkilendirildiği ortaya çıkarıldı.

Bu, bugün HTTPS’ye geçiş yapmanız gerektiği anlamına gelmese de bu konuda avantaj elde etmek adına bir fırsat yaratıyor. Eğer bu konuda teknik bir bilginiz yoksa konuyla ilgili hazırladığım diğer bir içeriğe göz atabilirsiniz.
HTTP’den HTTPS’ye nasıl geçilir?
#6 Google SEO Kriterleri – Schema içerik işaretlemesi ve Google sıralaması ilişkisi
Schema ya da Türkçe adı ile veri etiketleme ile Google SEO arasında olumlu bir bağlantı bulunuyor. Şema işaretlemesi, arama motorlarının içeriğinizin ne anlama geldiğini daha iyi anlamasını sağlar. Bu derinlemesine anlayış, sitenizi daha fazla kişiye gösterme noktasında da teşvik edicidir. E-ticaret sitenizdeki ürünlerin derecelendirmelerini göstermek için ya da içeriklerinizdeki diğer verileri gösterebilmek adına Schema’yı kullanabilirsiniz. Ben de kendi sitemde bu sistemi kullanıyor ve tercih ediyorum. Ancak, analize göre, yapılandırılmış verilerin varlığı, Google sıralamasında ciddi bir etki yapmıyor.

Sonuç: Sitenizde yapılandırılmış verileri kullanmaktan çekinmeyin. Ancak, sıralamalarınız üzerinde bir etkisi olmasını beklemeyin. Bu yöntem arama sonuçlarında daha çok dikkat çekmesini ve dolayısıyla trafiğinizin de artmasını sağlayacaktır.
#7 Google SEO Kriterleri – URL uzunluğu ve Google sıralaması ilişkisi
Genelde, sayfada daha iyi SEO çalışması için kısa URL’ler kullanması tavsiye edilir. Bunun iki sebep var. Birincisi kısa URL’ler çok daha anlaşılır yapıdadır. Bu konuda Google’dan Matt Cutts açıklaması da büyük öneme sahip. URL’nizdeki 5 kelimeden sonraki durumun Google gözünde çok fazla değeri olmadığını söyleyen Cutts, kısa URL yapısının daha olumlu olduğunu da Google adına söylemişti. Ve araştırma ile elde edilen veriler de daha kısa URL’lerin kullanımını destekliyor.

Bu çoğu webmaster için kolay bir yöntem. Özellikle WordPress kullanıyorsanız bu ayarlamaları hemen yapabilirsiniz.

İkinci neden ise uzun bir URL, ana sayfadaki hakimiyetin çok daha az olduğunu gösterir.

Sonuç: Google botlarının sayfanızın gerçek konusunu daha iyi anlayabilmesi için mümkün olduğunda kısa URL’ler kullanın.
#8 Google SEO Kriterleri – Görsel sayısı ve Google sıralaması ilişkisi
Çalışmalar, görüntü bakımından zengin sayfaların daha fazla dönüş ve sosyal paylaşım alma eğiliminde olduğunu gösterdi. Bu, içeriğinize çok fazla resim ekleyerek paylaşımlarınızı artırabileceğinizi ve Google sıralamasını iyileştirebileceğinizi gösteriyor. Görsel kullanımının sıralamadaki etkisini ölçmek için sayfanın gövdesinde bir görselin olup olmadığı incelendi. Verilere göre, içeriğinizde en az bir görsel kullanmak hiç görsel olmamasından çok çok daha iyi.

Sonuç: Tek bir görüntünün kullanılması, hiç olmamasından açıkça daha iyidir. Çok fazla görüntünün dahil edilmesinin arama motoru sıralamalarını etkilemediği görüldüğü gibi size artı bir değer katacaktır.
#9 Google SEO Kriterleri – Başlıkta anahtar kelime kullanma ve Google sıralaması ilişkisi
Arama motorlarının ilk günlerinden bugüne kadar başlık, sayfadaki en önemli SEO elemanı durumunda. Başlıkla, insanlara (ve arama motorlarına) sayfanızın genel konusunda genel bir bilgi sağladığınızdan, başlıkta yer alan kelimelerin sıralamalar üzerinde önemli bir etkisi vardır. Ancak, Google’ın Semantik Arama’ya yönelmesinin başlık üzerindeki etkisi tam olarak bilinmiyor. Başlıkta anahtar kelime kullanımının sıralamalarla ilişkisi yadsınamaz. Ancak bu etki, beklenenden çok daha düşük seviyelerde.

Sonuç: Hedef anahtar kelimenizi başlık etiketinize dahil etmek, söz konusu anahtar kelimenin sıralama almasına yardımcı olacaktır.
#10 Google SEO Kriterleri – Web site hızı ve Google sıralaması ilişkisi
2010’dan beri, Google site hızını resmi olarak sıralama kriteri olarak kullanıyor. Ama site hızı sıralamayı ne kadar etkiliyor? Araştırma verilerinde 1 milyon alanın ortalama yükleme süresini analiz etmek için Alexa’nın hız verileri kullanıldı. Bu araştırmanın en önemli bölümü de site hızı. Öyle ki site hızı ile Google sıralaması arasında çok güçlü bir ilişki olduğu gibi site hızının yüksek olması, olmazsa olmazlardan birisi haline gelmiş durumda.

Sonuç: Hızlı yüklenen web sitelerinin Google’da yüksek sıralama alması çok daha yüksek bir şans yaratıyor.
#11 Google SEO Kriterleri – Sosyal linkler ve Google sıralaması ilişkisi
Araştırma ile birlikte toplam geri bağlantı sayısı en yüksek olan sayfaların Google’da en iyi sıralama eğiliminde olduğu ortaya çıktı.

Google algoritmasına çeşitlilik eklemeye devam etse de, geri bağlantıların kritik bir sıralama sinyali olmaya devam ettiği net olarak görülüyor.
Sonuç: Daha fazla bağlantı içeren sayfalar, daha az bağlantı içeren sayfalardan daha yüksek sıralamaya meyillidir.
#12 Google SEO Kriterleri – Sitenin genel otoritesi ve Google sıralaması ilişkisi
Bir sayfanın genel otoritesi sıralamayı etkiler mi? Çoğu SEO, backlink kalitesinin backlink miktarı kadar önemli olduğu konusunda hemfikir. Başka bir deyişle, yetkili bir sayfadan tek bir bağlantı elde etmek 100 düşük kaliteli sayfadan 100 bağlantı almaktan daha iyidir. Yapılan araştırma verileri de bunu destekliyor. Ahrefs’in URL derecelendirme verilerine göre, otoriter sayfalar çok az link otoritesine sahip sayfaları rahat bir şekilde aşmış durumda.
Sonuç: Sayfanızın bağlantı aldığı sitelerin otoritesi yükselmeniz adına önemlidir.
#13 Google SEO Kriterleri –Düşük çıkma oranı ve Google sıralaması ilişkisi
SEO dünyasındaki birçok kişi Google’ın “kullanıcı deneyimi
sinyallerini” (hemen çıkma oranı, sitede geçirilen süre ve SERP tıklama oranı
gibi) sıralama faktörleri olarak kullandığını iddia eder. Bu teoriyi test etmek
için, araştırma dahilinde 100 bin web sitesi kapsam dahilinde alındı. Bu araştırmada
özellikle, üç kullanıcı deneyimi sinyali ön plana çıktı: hemen çıkma oranı, sitede
geçirilen süre ve SERP. Ortalama hemen çıkma oranlarının düşük olduğu web sitelerinin
yüksek sıralamalar aldığı görüldü.
Hakan hocam, Google seo kriterleri üzerine muazzam bir makale hazırlamışsınız. Özellikle Google seo üzerine bilgi öğrenmeye yeni başlayanlar için güzel bir başlangıç kaynağı olmuş.
Google Seo kriterleri ile ilgili tam ve detaylı bilgiyi ilk kez görüyorum gerçekten. En ince ayrıntısına kadar anlatmışsınız. Çok teşekkür ederim
Günlerdir seo konusunda kafa yoruyordum. Seo kriterleri ile ilgili bu makalenizi okuyunca aklımdaki soru işaretleri de ortadan kayboldu. Teşekkürler 🙂